februar 17, 2009

Vinteren viser igjen behovet for ull!

Posted in Uncategorized kl. 9:37 pm av spinnulla

Noen oppdateringer i butikken

Nye håndteiner fra Greensleeves er nå lagt inn i butikken. Det er mange flotte eksemplarer. Et nytt design er Damsell Monique:

Dette er en veldig flott håndtein. Og den har en lillebror ved navn Ethan´s Jakob som er ganske lik, men mindre (bare 11 gram). Jeg har også blitt meget fassinert av de tre nordisk innspirerte håndteinene Mjolinor, Maureen´s Mjolinor og Connies´s Mjolinor. som alle har samme fasong men i tre ulike størrelser (stor, medium og mini).

Det er ganske morsomt i seg selv at de er oppkalt etter Tor´s hammer i Norrøn mytologi. De fine glatte kurvene får fram treets struktur og på undersiden er det hulet ut slik at den nermest får en fasong som en parasoll. Den er også så tynn at den er mye lettere enn det ser ut til.

Jeg venter for tiden på noen flere forsendelser. Det er aldri lett å spå når de ankommer, men jeg håper det ikke blir så lenge til. Noen nye fiber og noen bøker. Jeg er spesielt spent på alpakka-fiberen. Jeg har ikke spunnet alpakka på lenge, og det blir fint med flere naturfarger.

Denne vinteren har bydd på mye snø og ganske mange kalde dager. Og jeg finner ut at vi har et skrikende behov for mere ullsokker, votter og luer. Noen strikkeplagg ser ut til å gå i oppløsning utrolig raskt. Dette gjelder spesielt noe håndfarget tynt merinogarn jeg har fått fra en amerikansk garnklubb. Det er ganske irriterende at sokkene ryker etter kort tids bruk når en har strikket på pinne 2,5. Så fra nå av har jeg bestemt meg for ikke å strikke mer sokker i 100% merino. Det egner seg tydeligvis ikke så godt som sokker i mine øyne. I stedet satser jeg på å bruke garn som inneholder noe forsterkning som nylon. Det jeg også har merket meg, er at mine håndspunnede sokker holder seg veldig bra etter mange gangers bruk. Disse er i vanlig BFL og kjedetvunnet til et tretrådsgarn. 

Ullvotter er aller best i kald snø, men nå har jeg slitt ut flere par og mannen har lagt beslag på de supersterke sjøvottene som min bestemor har laget. Sjøvotter står nå på min ønskeliste. De er strikket som en vanlig vott (uten sømmer) og tovet ned til riktig størrelse. Bestemor bruker nok vanlig norsk ull, men siden jeg får allergisk reaksjon når jeg strikker de fleste norske ullgarn hadde jeg tenkt å prøve meg med noe annet. BFL kan også toves, så den må testes ut. Men yak/ull-garnet kunne også vært spennende å prøve siden yak regnes som både varm og sterk.

Så hva spinner du nå? Jeg har ingenting på rokk eller håndtein, men har planer om å sette igang ganske snart. Det siste jeg spant var merino multi i fargen primrose. Jeg skulle prøve å få til en annen spinneteknikk jeg ikke har prøvd så mye. På engelsk heter det long draw, men jeg kaller det på norsk langt baktrekk. Om du søker på nettet finnes det noen videoer av teknikken. 

Som om det ikke var nok å øve på long draw, ville jeg også spinne denne multifargede ulla på en litt annen måte enn vanlig. På engelsk heter det å spinne «from the fold».  Det er ikke så lett å finne en god norsk oversetting på dette, men det går ut på å ta av en kort bit fra ullremsa (15-20 cm) – brette den i to over pekefinger og spinne fra bretten. Og hvorfor vil jeg gjøre dette? Fordi jeg synes det er lettere å spinne merino på denne måten og fordi det gir en litt annen fargemiksing.

Jeg er definitivt ikke utlært, men jeg hadde fremgang. Resultatet ble nødvendigvis noe ujevnt men sjarmerende 🙂

Garnet er fortsatt ikke vasket, men før vask er det i det minste ballansert, så da har jeg gjort noe riktig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: