april 21, 2008

Posted in Fiber, Spinneteknikker, Strikking kl. 4:00 pm av spinnulla

Jeg har spunnet opp små mengder i ulike fiber den siste tiden og strikket noen prøvelapper. På den måten får jeg se hvordan ulikt spunnet fiber oppfører seg i praksis. Fargene kan bli ganske annerledes enn mann hadde tenkt seg. Over er et bilde av de nye pastellfargene i multi merino, som nylig kom inn i butikken. Den gule er fargen Daffodil, den blå Primrose og den nederste Cassis. Hva jeg skal kalle fargen Cassis er jeg ikke sikker på. Fargen er spesiell og kanskje noe i mellom laksefarget og gammelrosa. Hvis noen har forslag til fargebeskrivelse vil jeg gjerne høre den. En er enda ikke strikket av de fire og det er fargen Snap Dragon. Dette garnet er spunnet av min 5 år gamle datter (å ja, med en del hjelp) og skal ifølge henne bli til et skjørt for Fia (dukken). Alle fire fargene ble spunnet til et luftig 2-trådsgarn med litt ulik tykkelse (5-10 WPI). Jeg ville prøve å få så mykt et garn som mulig uten at det ble for løst spunnet. Det ble ganske bra, men til tider litt ujevn tykkelse. Mykt spunnet merino gir veldig myke plagg, men om de holder seg like godt i bruk er ikke sikkert. Så mykt spunnet merino for sokker kan ikke være en god kombinasjon. Men en babyjakke eller et skjerf kanskje!

WPI = wraps per inch – er en vanlig måte å beskrive/kategorisere tykkelsen på ulla. Denne finner man ved å surre tråden rund f.eks. en linjal og se hvor mange tråder det er plass til på 1 inch (2,54 cm). Med noen søk på internett kan du få en grundigere beskrivelse av dette.

TPI = twist per inch – er en betegnelse på antall ganger tråden er snodd over en lengde på 1 inch og er dermed en måte å beskrive hvor mye sno/tvinn det er på tråden. Luftig garn har mindre sno enn tettere spunnet garn. Bare en kort beskrivelse.

Disse sokkene startet jeg på for en stund siden, men så ble jeg usikker på om jeg skulle rekke de opp og heller lage et lengre skaft. Og så langt kommer jeg….men fargene er jo nydelige. Dette garnet har jeg spunnet av håndfarget BFL til et middels tykt 2-trådsgarn.

Siste prosjekt på min Cascade St. Helens er den deilige fiberen av blandingen merino og bambus. Med 40% bambus blir det mye glans. Igjen har jeg forsøkt å spinne et løst og luftig garn. Det ble ca. 8 WPI og 5-6 TPI før vask. Jeg kommer til å skrive mer om dette garnet og ulle når jeg har fått vasket, strikket og farget litt. Har noen spennende idéer for denne ulla, men det skal jeg komme tilbake til senere.

Jeg har blitt ganske begeistret for 3-trådsgarn og har spunnet noen i det siste, sånn som denne blå øverst i merino og tussah silke. Nøstet ble ca 107 meter og 44 gram med omkring 10 WPI. Det er kanskje litt lite til å lage noe skikkelig så jeg må nok spinne mer. Fargen er utrolig flott og jeg tror den kan falle i smak hos mange. Nederst vises en annen flott blåfarge i multi merino med navnet Denim. Det er en god beskrivelse av fargen og mannen i huset likte den veldig godt. Denne ble ca 53 gram og 90 meter med rundt 9 WPI og 7 TPI. Jeg må innrømme å ha strevet noe med å spinne merino, men nå føler jeg at jeg begynner å få taket på det. Og det er bra, for på grunn av lett allergi sliter jeg litt med å spinne både Colonial og Norsk ull. Blir vassflytende øyner, tett nese og sår hals. Ganske irriterende, for de er så veldig deilige ull å spinne.

Når vi først snakker om Norsk ull, så kan jeg vise frem noe spunnet garn av denne. For en god stund siden spant jeg et tykt 2-trådsgarn som jeg farget etter at det var spunnet. Fargene blandet seg veldig i prosessen og jeg var i grunnen ganske missfornøyd med resultatet. Men så skulle jeg strikke en liten prøvelapp av det for å se hvordan garnet ble i bruk, og da ble jeg ganske overraskende fornøyd med fargene. Men selve garnet er alt for tykt. Strikket dette på 8 mm, men kunne godt brukt tykkere. Det gjorde direkte vondt å strikke. Mine hender liker tydeligvis ikke å strikke på tykke pinner. Ved siden av ligger et hvitt garn jeg spant nå i helgen. Det er et luftig 2-trådsgarn på 45 gram og 112 meter med ca 12 WPI og 7-8 TPI. Denne ulla er virkelig en fryd å spinne (ser mann bort fra den tette nesa osv). Det blir selvsagt ikke rett-på-kroppen klær av dette garnet, men for mange andre plagg vil det være slitesterkt og holdbart over tid.

Men dette kan du garantert ha rett-på-kroppen! Deilig silkemykt 2-tråds bambusgarn. Dette er en deilig fiber og jeg gleder meg til å jobbe mer med den. Både spinne og strikke. Fargen jeg har spunnet heter Heliotrope, eller på godt norsk lilla. I sommerutgaven av Vogue knitting var det en nydelig topp strikket i Bambus. Den kunne jeg tenkt meg å strikke, men for meg ville jeg valgt en annen farge enn denne lilla. I tillegg er dette garnet litt tynt for denne oppskriften med 270 meter og 100 gram. Det ble omtrent 17 WPI og veldig ujevn TPI. Det var litt uvant å spinne denne fiberen, men jeg fikk litt taket på det etter hvert. Noe å være klar over er at denne fiberen, som silke, liker å fly avgårde og klistre seg fast i klærne. Jeg har funnet ut at voksduk i fanget, eller enda bedre et forkle av viksdukmateriale er gunstig ved spinning av denne fiberen. Men ellers merket jeg forskjell fra silke ved at jeg ikke ble klam i den hånden jeg holder fiberen med.

Endelig skal det første nyhetsbrevet sendes ut. Det ble litt mer teknisk knoting enn jeg hadde håpet, men sånn må mann regne med. En foreløpig løsning er ihvertfall på plass, så får vi se om dette kan endres senere.

Alle som komenterer i dette innlegget før kl. 12 lørdag 26.april, er med i trekningen av enten en ulloverraskelse eller garnoverraskelse. Skriv hva du foretrekker! Ha en fortsatt fin uke!

Reklamer

9 kommentarer »

 1. Marianne said,

  Jeg har bambus på rokken nå. Prøvde meg først med håndteinen, men det ble fiber o v e r a l t! Løsningen ble en liten plastpose rundt venstre håndledd hvor jeg har fiberen nedi, på den måten er det ikke lange veien mellom pose og fingre. Nyhetsbrevet var forresten fantastisk, masse inspirasjon 🙂

 2. Expatknits said,

  Jeg har også jobbet en hel del med merino. Det er ikke lett! Men følte jeg begynte å få taket på det. Faktisk måtte jeg konsentrere meg litt for å roe ned håndteinen og draftingen (hva heter det på norsk?) da jeg gikk over fra merino til BFL. Gratulerer med flott nyhetsbrev og ny blogg.

 3. wia said,

  Fint å se prøvelapper av de ulike fibersortene. Jeg koser meg med merino-tencel for øyeblikket og det skal bli mitt første 3-tråds garn.

 4. Supernøtt said,

  Så fint med en spinneblogg hvor du forteller hvordan du har gjort – veldig lærerikt! Nå ble jeg veldig inspirert til å gå å spinne litt, synd jeg skal være på jobb i sju timer til…

 5. petronellas said,

  Det håndfargede BFL- garnet du strikker sokker av, var bare kjempeflott. herlige farger :-). Har aldri prøvd meg på spinning av garn, men har sett at det blir mer og mer populært, så kanskje jeg også prøver en gang.

 6. Kate said,

  Gratulerer med nybloggen. Spinningen min er visst kommet litt i bakleksa, men det kommer nok bedre tider, forhåpentligvis. Jeg har noe oppspunnet på den, men så blir jeg så forstyrret av litt sånne sokker og slikt.

 7. Fnugg said,

  Skikkelig fine farger det var på de prøvelappene dine. 🙂
  Alltid spennende med håndspunnet garn, det forandrer seg mange ganger i prosessen ull til spunnet garn og så til ferdig produkt. Ikke akkurat noen kjedelig hobby, for å si det sånn. 🙂

 8. mimouna said,

  Gratulerer med ny blogg!

  Jeg spinner ikke selv ( ikke foreløpig i alle fall) men kikker på alt det flotte som produseres og drømmer meg bort…

  Ønsker deg en fin helg!

 9. Kate said,

  Å, at jeg vant, det var jo kjempemoro. Glemte helt av spinnetreffet, ble litt travelt her til meg på lørdagen.
  Jeg tror jeg vil ha garn, men det kan vi jo ta når vi treffes, for det må vi gjøre.
  Klem


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: